Er zijn natuurlijk verschillende types van garagepoorten verkrijgbaar. Elk van deze poorten heeft zijn eigen voor en nadelen. Denk dus goed na over wel type van garagepoort je wil voordat je tot aankoop overgaat. Een overzicht van de verschillende types van garagepoorten kan je hierbij helpen:

  • Kantelpoorten: Deze poorten zijn het meest voorkomende type. Je kunt ze zowel handmatig of met een elektrisch systeem bedienen. Zo trek je de poort naar boven waar deze dan op een metalen frame blijft rusten. Deze poort kan zowel naar binnen als naar buiten kantelen. Een voordeel van deze poort is dat hij heel weinig ruimte inneemt, en relatief eenvoudig op te bouwen is waardoor het ook een goedkope garagepoort is. Ze zijn wel iets moeilijker te isoleren waardoor ze meestal niet volledig winddicht zijn.
  • Sectionale poorten: Deze poorten winnen meer en meer aan populariteit. Het is een poort die opgebouwd is uit verschillende aaneenschakelingen van panelen. Ze werken in principe op dezelfde manier als een kantelpoort, maar de sectionaalpoort kantelt niet in zijn geheel maar rolt op in secties. Hierdoor is deze poort enorm plaatsbesparend. Deze poorten zijn wel iets duurder dan kantelpoorten.
  • Rolpoorten: Dit zijn poorten die oprollen zoals een rolluik. Deze poorten kun je ook gebruiken om je garage mee af te sluiten. Maar ook om ramen of deuren af te schermen en worden vaak gebruikt als extra beveiliging voor winkels en bedrijven. Ophefbeveiliging en afrolbeveiliging zijn mogelijk. Deze rolpoort neemt bijna geen plafondruimte in beslag! Ze werken ook zeer isolerend. Een nadeel is dat deze poorten heel moeilijk schoon te maken zijn (neemt veel tijd in beslag).
  • Draaideuren: Bestaan uit twee deuren die opendraaien. Zeer klassevolle uitstraling maar ook zeer duur! Deze worden meestal gebruikt bij villa‚Äôs of rustieke gebouwen, om de toegang naar de oprit mee af te sluiten. Deze worden eigenlijk niet echt als garagedeur gebruikt.

Vergeet niet dat je al deze soorten garagepoorten zowel manueel als elektrisch kunt bedienen. De goedkoopste poorten zijn eigenlijk de kantelpoorten en die werden vroeger ook het meest geplaatst. Tegenwoordig is de sectionale poort het meest populair omdat hij zoveel plaatsbesparender is. Rolpoorten worden dan weer meer als beveiliging gebruikt. En draaideuren dienen meestal om de oprit af te sluiten en om een luxueuze uitstraling aan het domein te geven.